PENSIOENVOORZIENING IN UW EIGEN B.V.

Als u directeur-eigenaar (DGA) bent van een B.V., dan heeft u wellicht ook een pensioenvoorziening in uw eigen B.V. en dan gaat er veel voor u veranderen. Vanaf 1 april 2017 is de wet hieromtrent aangepast. U mag niet verder met de opbouw van uw pensioen in uw eigen B.V.

Wat kunt u nu doen. U hebt nu 3 mogelijkheden:

– Doorgaan, maar dan zonder verdere opbouw van uw pensioen. Dat houdt wel in, dat uw pensioenuitkering later niet wordt zoals u had verwacht en de beperkingen van dividenduitkeringen blijven.

– Uw pensioenvoorziening omzetten naar een zogenaamde ‘ouderdagsverplichting’ (ODV). De huidige stand van uw pensioenvoorziening wordt omgezet naar de ODV en er komt daarna alleen nog rente bij. De ODV gaat in op uw AOW-gerechtigde leeftijd, maar eerder kan ook. De beperkingen van dividenduitkeringen zijn voorbij. Bij deze optie is instemming van uw partner en uw eventuele ex partner nodig.

– U koopt uw pensioenvoorziening volledig af. U moet dan direct met de belastingdienst afrekenen. De overheid wil graag dat u deze optie kiest en geeft u daarom korting op de te betalen belasting en hoe eerder u dit doet, hoe meer korting u krijgt. Door de korting lijkt dit een aantrekkelijk optie, maar dat is nog maar de vraag. Ook hier is instemming van uw (ex)partner nodig.

Optie 2 en 3 zijn ook van toepassing voor ingegane pensioenen.

In alle drie de gevallen, dient u voor 1 juli 2017 een aantal juridische besluiten te nemen en u hebt nog tot 1 januari 2020 om uw definitieve keuze te maken. Maar niet in alle gevallen is het verstandig zo lang te wachten.

U ziet: leuker kunnen we het niet maken en in dit geval ook niet makkelijker.

Voor meer informatie zien we u graag aan het Jan Pelleboerplein te Paterswolde.

 

Bericht geplaatst op 5 mei 2017, door