AVG moet onder de loep worden genomen

17 september 2018 door Accountancy Vanmorgen

 

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) wordt bijna vier maanden na de invoering massaal geschonden. Vooral MKB-bedrijen hebben moeite om de nieuwe privacyregels uit te voeren. Dat blijkt uit een rondgang van BNR nieuwsradio. Risicoadviseur Aon pleit ervoor de wet onder de loep te nemen.

De belangrijkste drempel voor bedrijven is dat de AVG te ingewikkeld is, zegt senior consultant Saida Nhass. “Bedrijven hebben goede bedoelingen, maar raken in de war van de ingewikkelde juridische termen.” Zo beschouwen bedrijven zich geregeld als verwerker, terwijl ze verantwoordelijke zijn in de zin van de AVG. Daarmee overtreden ze de wet. Er is nog maar mondjesmaat een functionaris gegevensbescherming aangesteld, blijkt uit een rondgang van de zender bij juristen. “En als die er al is, weet die persoon vaak van toeten noch blazen.” Ook in België en andere EU-lidstaten zorgt de AVG voor verwarring. Reden om gezamenlijk in Brussel te pleiten voor een vereenvoudiging van de regels, vindt Nhass.

‘Bewustwording AVG komt op gang’

Aleid Wolfsen, directeur van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), wil niet weten van een mislukking van de AVG: “Het gaat echt de goede kant op, er is een grote bewustwording over privacy op gang gekomen.” De toezichthouder treedt nog niet handhavend op bij schendingen. Uit een controle van de AP bleek eerder dat bijna alle overheidsinstellingen een functionaris gegevensbescherming hebben aangesteld. Ook bij ziekenhuizen en zorgverzekeraars is inmiddels overal zo’n functionaris actief. Of die functie ook adequaat wordt ingevuld, is niet onderzocht. Eerder liet de autoriteit al weten dat er geen controles zullen komen bij het MKB, tenzij er duidelijke overtredingen of klachten zijn over een bedrijf.

Geen actie vanuit overheid

Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken zag er deze zomer niets in om de AVG-normen duidelijker te maken voor het MKB. Dat liet ze toen weten op Kamervragen. “Aan de zorgen van het MKB is mijns inziens al voldoende tegemoet gekomen. De Rijksoverheid heeft namelijk een aantal hulpmiddelen beschikbaar gesteld om ondernemers te helpen bij het voldoen aan de vereisten uit de AVG.”

Bron: BNR

Tags: autoriteit persoonsgegevens, AVG, MKB, privacywetgeving

Bericht geplaatst op 18 september 2018, door