IBAN en wat u daarover moet weten

Waarschijnlijk heeft u de afgelopen tijd al vaak de term IBAN langs horen komen. Deze afkorting staat voor International Bank Account Number. Uw rekeningnummer zal de komende tijd worden overgezet, of is wellicht al overgezet naar deze nieuwe Europese standaard voor betaalmiddelen. Het voordeel van IBAN is, dat u hiermee zowel binnenlandse als Europese betalingen kunt doen. Dit door een gezamenlijke betaalmarkt die SEPA (Single Euro Payments Area) genoemd wordt.

Zowel bedrijven als consumenten gaan gebruik maken van IBAN. Denk daarbij aan overschrijvingen en incasso’s. Voor betaalopdrachten die we bij de bank aanleveren gaan we een ander bestandsformaat gebruiken. Dit betekent dat bedrijven hun administratie, software en bedrijfsvoering hierop moeten aanpassen. Zonder aanpassing naar IBAN is er vanaf 1 februari 2014 met de huidige bankrekeningnummers geen betalingsverkeer meer mogelijk. Op https://www.ibanbicservice.nl/ kunt u nagaan hoe het IBAN-rekeningnummer van u, uw klant of leverancier er uit komt te zien.

Het kan zijn dat u in uw boekhoudprogramma  te veel bankrekeningen van klanten en leveranciers heeft staan om alles handmatig om te zetten. Na registratie op bovengenoemde website kunt u door middel van een CSV-exportbestand uw bankrekeningen laten omzetten naar IBAN-rekeningnummers en vervolgens na terugkoppeling weer importeren in uw boekhouding.

De omzetting van de bankrekeningnummers van uw klanten en leveranciers vanuit het boekhoudpakket SNELSTART kunnen wij u voor u verzorgen.

Denkt u erom dat bij het omzetten naar de IBAN-rekeningnummers ook de bankrekeningnummers die bijvoorbeeld vermeld staan op uw facturen, briefpapier, websites en in e-mails, aangepast worden.

 

Bericht geplaatst op 7 augustus 2013, door