Zelfstandigen krijgen niet meteen boete bij overtreding nieuwe privacyregels

Zelfstandigen hoeven niet bang te zijn meteen een boete te krijgen als ze vrijdag nog niet voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dat zegt Frank Alfrink, directeur van ZZP Nederland. “Maar het is wel belangrijk dat ze eraan werken. Maak je geen zorgen, maar maak wel af waar je mee bezig bent”, aldus Alfrink.

ZZP Nederland krijgt naar eigen zeggen tientallen telefoontjes per dag. Alfrink: ”Mensen dachten: dit geldt niet voor ons, dit is voor de grote jongens. Ze vragen ons: ‘Moet ik hier ook wat mee?’ Er is geen ander antwoord dan ja. Veel ZZP’ers voldoen nog niet aan de regels. Ik hoop een op de tien, maar ik vrees acht op de tien.” Ook MKB-Nederland vreest dat veel ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf nog niet klaar zijn.

Lastig

Het is lastig voor een ZZP’er om het werk voor de AVG voor elkaar te krijgen. Alfrink: ”Je bent daar wel gauw een uurtje of dertig, veertig mee bezig. Maar je hebt ook je gewone werk, na afloop moet je thuis eten, je kinderen hebben een proefwerk gehad, de kleine moet naar bed, en daarna moet het in de verloren uurtjes worden geregeld. Dus het kost je zo twee weken.”

Mensen beseffen ook niet hoe complex het is. ”Je moet ook overeenkomsten hebben met iedereen die informatie voor jou verwerkt. Veel ZZP’ers denken: maar dat doe ik allemaal zelf. Ja, en je Dropbox dan? En wat als je samenwerkt met de Sociale Verzekeringsbank of het UWV? Wij hebben zelf ook een lijstje gemaakt, wij komen tot 92 organisaties waarvan wij als stichting een overeenkomst moeten hebben.”

Coulance

Alfrink gaat ervan uit dat de Autoriteit Persoonsgegevens coulant is. ”Het gaat erom dat je ermee bezig bent. Als je er maar bewust van bent dat het er is en dat je begonnen bent, dan laten ze je voorlopig met rust. Ze helpen de kleintjes om te zorgen dat dit lukt, in plaats van meteen al boetes op te leggen.”

De Autoriteit laat in een reactie weten dat de regels voor iedereen gelden, maar ”we zullen niet direct naar de bakker of slager op de hoek gaan. We zijn een redelijke toezichthouder”.

Bron: Accountancy Vanmorgen (22 mei 2018)

Bericht geplaatst op 23 mei 2018, door